در این مقاله قصد داریم در مورد اصل جیدوکا با شما صحبت کنیم در واقع جیدوکا یک اصل اتوماسیون است که توسط تویوتا در فرآیندهای تولید خود استفاده می شود. این بر اساس مفهوم «خودکارسازی» است که ماشینها را تشویق میکند تا ناهنجاریها را شناسایی کنند و در صورت بروز هر گونه شرایط غیرعادی فوراً تولید را متوقف کنند.
اصل جیدوکا از تبدیل شدن مشکلات کوچک به مشکلات بزرگ جلوگیری می کند و به حفظ کیفیت بالای محصول کمک می کند. استفاده از جیدوکا به تویوتا کمک کرد تا به یکی از موفق ترین شرکت های خودروسازی در جهان تبدیل شود و معیاری را برای خودروسازان در سراسر جهان ایجاد کند. با اجرای مفهوم جیدوکا، هر کسی در سازمان شما می تواند به محض مشاهده مشکلی که به کیفیت محصول شما آسیب می زند، جریان کار را متوقف کند.
اصل جیدوکا چیست؟
Jidoka یکی از مهم ترین روش های ناب برای اطمینان از کیفیت داخلی است. جیدوکا می تواند به شما در افزایش گردش کار کمک کند.
ایجاد یک جریان مداوم کار برای اجرای موفقیت آمیز Lean در هر سازمانی حیاتی است. انجام این کار این امکان را می دهد که بدون نگهداری موجودی بیش از حد، ارزش را دقیقاً در زمانی که به مشتریان خود نیازمندیم، ارائه دهیم.
تعریف کلی جیدوکا
طبق تعریف، جیدوکا به طور گسترده در تولید و توسعه محصول مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به عنوان خودمختاری شناخته می شود، این یک راه ساده برای محافظت از سازمان در برابر ارائه محصولات با کیفیت پایین یا نقص به مشتریان است.
اصول جیدوکا(Jidoka)
جیدوکا به ۴ اصل ساده تکیه می کند تا اطمینان پیدا کندکه سازمان محصولات بدون نقص را ارائه می دهد:
- یک ناهنجاری را کشف کنید.
- روند را متوقف کنید.
- مشکل فوری را برطرف کنید.
- علت اصلی را بررسی و حل کنید.
این ۴ مرحله بسته به صنعت مورد نظر می تواند به روش های مختلفی اعمال شود و می تواند به عنوان پایه ای ثابت برای دستیابی به بهبود مستمر فرآیند باشد.
تاریخچه جیدوکا
جیدوکا اولین بار در سال ۱۸۹۶ توسط مخترع ژاپنی ساکیچی تویودا استفاده شد که بعدها خالق شرکت موتور تویوتا شد.
این به شکل یک وسیله ساده بود که می توانست در صورت پاره شدن نخ، شاتل ماشین بافندگی خودکار را متوقف کند. این مکانیسم قادر بود تشخیص دهد که آیا یک نخ شکسته شده است و بنابراین، بلافاصله دستگاه را خاموش می کند و سیگنال می دهد که مشکلی برای جلوگیری از ایجاد نقص وجود دارد. پس از آن، کارگری که بافندگی را اداره می کرد، باید مشکل را برطرف می کرد و روند تولید را از سر می گرفت.
این یک نوآوری انقلابی بود زیرا به یک اپراتور اجازه می داد تا بیش از یک دستگاه را در یک زمان اجرا کند و ظرفیت تولید را به میزان قابل توجهی افزایش داد. با توجه به مفید بودن آن، یک شرکت بریتانیایی پتنت را خرید و عملا بودجه ساخت تویوتا را تامین کرد.
چگونه از جیدوکا در فناوری استفاده کنیم؟
پیاده سازی جیدوکا در یک محیط فناوری مانند توسعه نرم افزار به دلیل تنوع فرآیندهای کاری کمی پیچیده تر به نظر می رسد. با این حال، دو مرحله اول جیدوکا را می توان به راحتی خودکار کرد، اما رفع مشکل فوری و حل علت اصلی نیاز به نیروی انسانی دارد.
این تستها کیفیت ویژگیهایی را که آماده میکنید ارزیابی میکنند و بدون آزمایش تک تک عملکردها با دست، مشکلات را برجسته میکنند.
پس از آن، تیم شما میتواند توسعه بیشتر را متوقف کند و با کنکاش در مشکل و سرمایهگذاری در علت اصلی که منجر به وضعیت فعلی شده است، روی رفع مشکلات موجود تمرکز کند.
تعمیر کد باید به صورت دستی انجام شود زیرا توسعه دهنده مسئول باید محل شکسته شدن منطق کد را پیدا کند. بسته به جدیت موضوع، او باید یا به دنبال یک راه حل سریع برای حل موقت آن باشد یا برای شناسایی علت اصلی و مقابله با آن عمیقاً جستجو کند.
به محض حل مشکل، روند توسعه باید از سر گرفته شود.
مزایای اصل جیدوکا (Jidoka)
- کشف ناهنجاری های فرآیند
- برای جلوگیری از مشکلات کیفیت، گردش کار خود را متوقف کنید
- مشکلات را به موقع برطرف کنید
- علت اصلی هر مشکل فرآیند را شناسایی و حذف کنید
منظور از ایده جیدوکا چیست؟
ایده جیدوکا این است که ماشینها نباید اجازه داشته باشند اشتباه کنند، زیرا تعمیر آنها بسیار گران و زمانبر است. درعوض، مردم باید بتوانند در اسرع وقت به اشتباهات پی ببرند تا این اشتباهات قبل از ایجاد آسیب در فرآیند تولید، اصلاح شوند. به این ترتیب ماشین آلات مولد باقی می مانند و کارگران ایمن می مانند.
اصل جیدوکا چگونه به کیفیت کمک می کند ؟
ایجاد کیفیت در فرآیندهای ما به این معناست که صرفاً به افراد و تیم هایی کاملاً آموزش دیده که هرگز اشتباه نمی کنند تکیه نکنیم. رویه های عملیاتی استاندارد ممکن است به افرادی که خطا می کنند کمک کند، اما آنها را متوقف نمی کند.
ما باید درست مانند قانون مورفی فرض کنیم که هر چیزی که ممکن است اشتباه پیش برود، در نهایت اشتباه خواهد شد. و با پذیرش این واقعیت، مهمترین جنبه فرآیندهای ما این است که چقدر خوب آنها را طراحی می کنیم تا خطاهای احتمالی را از بین ببریم.
اتوماسیون با لمس انسان به چه معناست؟
Lean بر اساس دو اصل اساسی ساخته شده است: Jidoka و Just In Time. ایده Jidoka را می توان به عنوان “اتوماسیون با لمس انسان” ترجمه کرد، به این ایده مرکزی در سیستم تولید تویوتا اشاره می کند که ماشین باید بلافاصله به محض تشخیص هر گونه خطا یا نقص متوقف شود. این در مورد تولید دقیقاً همان چیزی است که در صورت تمایل، در کمیت و کیفیت مورد نیاز با استفاده از یک سیستم کانبان مورد نیاز است.
و وقتی در مورد پنجمین اصل ناب بحث می کنیم، این به این معنی است که ما باید “توقف و اصلاح کنیم”.
Lean در مورد توقف و رفع مشکلات زمانی است که اشتباه می کنند: به سرعت و به طور مداوم، هر بار. این در مورد ایجاد تنظیمات مناسب محل کار است، تا اطمینان حاصل شود که وقتی همه چیز اشتباه می شود، می توانیم آنها را به سرعت شناسایی کنیم.
اصل کایزن جیدوکا
در قلب Lean این مفهوم وجود دارد که اگر مشکلی را تشخیص دادید، آن را متوقف کرده و برطرف کنید. اجازه دادن به پیشبرد یک مشکل بدون رفع مشکل، تأثیر جدی در روند بعدی خواهد داشت.
رفع نشدن مشکل به محض شناسایی، هزینه های رفع آن را بعدا افزایش می دهد. این به طور بالقوه اجازه می دهد تا مشکل به مشتری برسد و باعث آسیب بیشتر به کسب و کار شود. و واقعاً مهم است، در فرهنگ بهبود مستمر، ما می خواهیم سریع یاد بگیریم.
اگر مشکل فوراً حل نشود، فرصت یادگیری (کایزن) را از دست میدهیم و زمانی که در نهایت به رفع مشکل بپردازیم، ممکن است متوجه شویم که فقط یک محصول شکست خورده نیست، بلکه چندین محصول داریم.
نحوه پیاده سازی جیدوکا در تولید
کلید اجرای موفقیت آمیز جیدوکا در تولید ناب به طور کلی به چهار مرحله ساده نیاز دارد:
نشان دادن تعهد مدیریت: برای آماده کردن تولیدکنندگان برای موفقیت در مدیریت جیدوکا، رهبری شرکت باید با تخصیص منابع لازم، تعهد واقعی خود را به ابتکار عمل نشان دهد.
پیام جیدوکا را منتقل کنید: هنگامی که مدیریت تعهد خود را انجام داد، جیدوکا باید در کل سازمان به اشتراک گذاشته شود تا همه اهداف آن را درک کنند.
انجام ارزیابی آمادگی: برای اطمینان از اجرای موفقیت آمیز جیدوکا، ارزیابی آمادگی جامع توصیه می شود. هدف از این ارزیابی شناسایی هر گونه موانع بالقوه ای است که می تواند روند جیدوکا را مختل کند.
اجرای برنامه های عملی: پس از ابلاغ پیام جیدوکا و ارزیابی آمادگی کامل، نوبت به عملی کردن آن می رسد. این شامل شناسایی فرصت ها و اجرای راه حل های جیدوکا می شود.
کیفیت جیدوکا چیست؟
این به این ایده اشاره دارد که فرآیند تولید باید به گونه ای طراحی شود که عیوب به طور خودکار شناسایی و اصلاح شوند. این کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که فقط محصولات با کیفیت بالا تولید می شوند و هر گونه نقص در اسرع وقت شناسایی و برطرف شود.
جیدوکا نه تنها به تولید محدود نمی شود بلکه می توان از آن به هر فرآیند یا صنعت خدماتی نیز استفاده کرد.
می توان از آن برای بهبود کیفیت کلی هر فرآیند با کارآمدتر کردن آن استفاده کرد. کمتر مستعد خطا و سازگاری بیشتری با تغییر است.
آنچه طاهامدیران ارائه می دهد:
با دنبال کردن این مراحل، میتوان اطمینان حاصل کرد که سازمان برای پیادهسازی جیدوکا آماده است و از مزایای کامل فناوری امروزی استفاده میکند. علاوه بر این، انجام این کار به شما کمک می کند محصولات و خدمات خود را بهبود بخشید و نیازهای سازمان خود را بهتر برآورده کنید.ما در طاها مدیران، به شرکت ها کمک می کنیم تا به استانداردها، برنامه ریزی کنترل کیفیت تضمین کیفیت، سیستم های مدیریتی و مدیریت تعالی دست یابند.
تجربه بالای مشاوران ما در فرایندهای پیاده سازی ایزو به شما کمک میکند، به سادگی گواهینامه ایزو دریافت و پیشرفت کنید.
برای اخذ انواع گواهینامه ایزو می توانید از طریق صفحه اخذ گواهینامه ایزو درخواست خود را ثبت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شمارههای ۰۹۱۵۹۰۵۰۵۸۸ و ۲-۰۵۱۳۸۹۱۳۸۷۰ با ما در تماس باشید یا از طریق تکمیل فرم اخذ ایزو کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت.
امیدواریم که از مطالب لذت برده باشید،همچنین در قسمت دیدگاه ها میتوانید نظرات خود را قرار دهید.