تفاوت کنترل کیفیت و تضمین کیفیت چیست؟
ابتدا بیایید بررسی کنیم کنترل کیفیت و تضمین کیفیت چه معنایی دارند، سپس تفاوت های آن ها را بیان می کنیم.
کنترل کیفیت QC چیست؟
کنترل کیفیت مجموعه ای از اقدامات و رویه هایی است که باید دنبال شود تا اطمینان حاصل شود که کیفیت یک محصول در برابر مجموعه ای از معیارها حفظ و بهبود می یابد و هر گونه اشتباهی که با آن مواجه می شود حذف یا کاهش می یابد. تمرکز کنترل کیفیت این است که اطمینان حاصل کند محصول و تولید محصول نه تنها سازگار است بلکه مطابق با نیازهای مشتری است.
تضمین کیفیت QA چیست؟
تضمین کیفیت QA اصطلاحی است که هم در صنایع تولیدی و هم در صنایع خدماتی برای توصیف تلاش های سیستماتیک انجام می شود تا اطمینان حاصل شود که محصول تحویل شده به مشتری با عملکرد، طراحی، قابلیت اطمینان، و قراردادی و سایر موارد توافق شده مطابقت دارد. هدف اصلی تضمین کیفیت جلوگیری از اشتباهات و نقص در توسعه و تولید محصولات تولیدی مانند خودرو و کفش و خدمات ارائه شده مانند تعمیر خودرو و طراحی کفش ورزشی است. تضمین کیفیت و در نتیجه اجتناب از مشکلات و تأخیرها هنگام ارائه محصولات یا خدمات به مشتریان، چیزی است که ISO 9000 به عنوان “بخشی از مدیریت کیفیت متمرکز بر ایجاد اطمینان در مورد برآورده شدن الزامات کیفیت” تعریف می کند.
تضمین کیفیت شامل فعالیت های اداری و رویه ای است که در یک سیستم کیفیت اجرا می شود تا الزامات و اهداف یک محصول، خدمات یا فعالیت محقق شود. این اندازه گیری سیستماتیک، مقایسه با یک استاندارد، و نظارت بر فرآیندها در یک حلقه بازخورد مرتبط است که باعث پیشگیری از خطا می شود. این را می توان با کنترل کیفیت، که بر خروجی فرآیند متمرکز است، مقایسه کرد.
تضمین کیفیت شامل دو اصل است: “مناسب برای هدف” (محصول باید برای هدف مورد نظر مناسب باشد). و «بار اول درست» (اشتباهات باید برطرف شود). QA شامل مدیریت کیفیت مواد خام، مجموعه ها، محصولات و اجزاء، خدمات مربوط به تولید، و مدیریت، تولید و فرآیندهای بازرسی است. وظیفه مهندس این است که محصول تولید شده یک بار کار کند، در حالی که وظیفه تضمین کیفیت این است که آن وسیله همیشه کار کند.
تفاوت بین تضمین کیفیت و کنترل کیفیت
اصطلاح کیفیت با پیاده سازی و پیروی از سه استاندارد و رویه تعیین شده به دست می آید:
- تضمین کیفیت
- کنترل کیفیت
- آزمایش
اکثر افراد برای مشخص کردن تفاوت های بین تضمین کیفیت، کنترل کیفیت و آزمایش دچار خطا می شوند. اگرچه آنها به هم مرتبط هستند، اما برخی از نکات خاص آنها را متمایز می کند. جدول زیر تفاوت های بین QA و QC و آزمایش را فهرست می کند.
کنترل کیفیت QC | تضمین کیفیت QA |
---|---|
کنترل کیفیت محصول یا خدمات را بررسی می کند و نتیجه را بررسی می کند. | تضمین کیفیت فرآیندها را بررسی می کند و تغییراتی را به فرآیندهایی که منجر به محصول نهایی می شود اضافه می کند. |
با اجرای فرآیندها و رویههای مختلف، از جمله آزمایش، بر کیفیت واقعی محصول تمرکز میکند. | به جای انجام آزمایش واقعی روی محصول، بر فرآیندها و رویه ها تمرکز می کند. |
زیرمجموعه QA (تضمین کیفیت) است. | زیر مجموعه STLC (چرخه عمر تست نرم افزار) است. |
فعالیت ها محصول محور هستند. | فعالیت ها فرآیند گرا هستند. |
مسئول چرخه عمر تست نرم افزار است. | مسئول کل چرخه عمر توسعه نرم افزار است. |
QC یک اقدام اصلاحی است. | QA یک سیستم پیشگیری از شکست است. |
حال بیاید نگاهی به مزایا و معایب کنترل کیفیت و تضمین کیفیت بیندازیم.
مهم ترین مزایای کنترل کیفیت QC
کنترل کیفیت تولید محصولات با کیفیت را تضمین می کند که در جذب مشتریان بیشتر برای محصول و در نتیجه افزایش فروش بسیار مفید است. در حفظ تقاضای موجود و ایجاد تقاضای جدید برای محصول بسیار مفید است. به درستی اشاره شده است که کنترل کیفیت ابزار قدرتمندی است که با کمک آن می توان بازارهای داخلی و خارجی را گسترش داد. اگر واقعاً نیاز به تقویت بازی کنترل کیفیت خود دارید، این موارد مهم را بررسی کنید:
۱. پرورش آگاهی به کیفیت در کارکنان
یکی از بزرگترین مزایای معرفی پروتکل های کنترل کیفیت در کسب و کار شما تاثیری است که بر کارمندان شما می گذارد. زمانی که آنها بدانند که کیفیت برای کسب و کار مهم است و قرار است کیفیت به طور مرتب نظارت شود، بیشتر به فکر آوردن کیفیت به کار خود خواهند بود که مزایای آشکاری برای شما و شرکت شما خواهد داشت.
۲. رضایت مشتری
استفاده از ابزارها و فرآیندهای کنترل کیفیت مانند Test Measurement Calibration و TraQtion نه تنها تضمین می کند که محصول شما ایمن و دقیقاً همانطور که باید باشد، بلکه تضمین می کند که مشتریان شما از کالاهایی که توسط آنها خریداری می شود ناامید نمی شوند. هر چه محصولات شما کیفیت بهتری داشته باشد، مصرف کننده راضی تر خواهد بود و از فروش کالاهای خود به آنها پول بیشتری کسب خواهید کرد.
با بازرسی مؤثر و اعمال کنترل بر فرآیندهای تولید شرکت خود، می توانید هزینه های تولید خود را با اطمینان از اینکه محصولات و عیوب پایین تر به حداقل می رسد، کاهش دهید. این تأثیر منفی دارد که برای محیط زیست نیز بهتر است.
۳. استفاده موثر از منابع
رویه های کنترل کیفیت شما را قادر می سازد تا از منابعی که در اختیار دارید به مؤثرترین شکل ممکن استفاده کنید تا هیچ چیز هدر نرود و نیازی به نگرانی در مورد بودجه بیش از حد نداشته باشید.
۴. کاهش هزینه های بازرسی
کنترل کیفیت می تواند هزینه های بازرسی شما را کاهش دهد زیرا شما ایده بهتری از فرآیندهای خود خواهید داشت و به توانایی شرکت خود در تولید کالاهای با کیفیت بالا بدون خطا اطمینان بیشتری خواهید داشت. داده های جمع آوری شده در طول کنترل کیفیت می تواند برای اطمینان از اینکه کارها به خوبی پیش می روند مورد استفاده قرار گیرد.
۵. افزایش روحیه
اجرای روش های کنترل کیفیت بهتر در واقع می تواند روحیه کارکنان شما را تقویت کند، زیرا می تواند باعث شود آنها احساس کنند که برای رسیدن به یک هدف مشترک کار می کنند و کالاهایی با کیفیت بالا برای بازار ایجاد می کنند. همچنین می تواند به ایجاد فضای شادتر کمک کند، زیرا کارکنان دقیقاً می دانند که از آنها چه انتظاری می رود، به این معنی که توسط یک مدیر ناراضی که از کار خود راضی نیست غافلگیر نمی شوند.
۶. بهبود روش های تولید
با جمع آوری داده های مناسب در مورد فرآیندهای تولید، می توان روش های تولید را بهبود بخشید و طرح های تجهیزات بهتری ایجاد کرد تا کیفیت محصول، بهرهوری و کارایی کلی عملیات شما افزایش یابد.
۷. محصولات یکنواخت هستند
هنگامی که یک کسب و کار را اداره می کنید، باید اطمینان حاصل کنید که هر محصولی که عرضه می کنید استانداردهای بالایی را دارد. اگر برخی از محصولات از کیفیت بالاتری نسبت به سایرین برخوردار باشند، مشتریان ناراضی که برای یک محصول پایین تر از دوستان خود هزینه بیشتری پرداخت کرده اند، مطمئناً سر خود را بالا می برند. خوشبختانه کنترل کیفیت موثر یک راه آسان برای اطمینان از یکسان بودن هر محصولی است که می فروشید.
مزایا و معایب تضمین کیفیت QA
کیفیت یک محصول یک تمایز رقابتی مهم است. تضمین کیفیت به شما کمک می کند تا اطمینان حاصل کنید که محصولاتی بدون نقص و برآورده کننده انتظارات مشتریان ایجاد می کنید.
مزایای تضمین کیفیت
۱. QA باعث صرفه جویی در هزینه می شود: منجر به کاهش هزینه ها می شود که ناشی از جلوگیری از نقص محصول است.
۲. از موارد اضطراری پیش بینی نشده جلوگیری می کند: با نرم افزار شرکتی، خطرات حتی بیشتر است و اشکالات می توانند منجر به خاموشی سیستم، داده های از دست رفته و خرابی ارتباطات شوند. با QA، هیچ حاشیه ای برای خطا وجود ندارد.
۳. بهره وری و کارایی سازمان را ارتقا می دهد: توسعه و آزمایش به طور منظم می تواند نقص ها را در مراحل اولیه برطرف کند.
۴. رضایت مشتری را افزایش می دهد: مشارکت منظم مشتری در توسعه و آزمایش محصول باعث افزایش رضایت مشتری از کیفیت محصول توسعه یافته مطابق با الزامات می شود.
۵. اعتماد مشتری را بهبود می بخشد: بررسی های کیفیت مناسب در سطوح مختلف مانند بررسی، بازرسی و موارد دیگر با مشارکت ذینفعان داخلی و خارجی، اعتماد مشتری را در ارائه گزارش های هفتگی نقص افزایش می دهد. معیارهای مورد نیاز همچنین به اطمینان از اینکه کار مشتری به موقع انجام می شود کمک می کند.
معایب تضمین کیفیت
۱. زمان بر: اجرای هر اقدام در QA زمان بر خواهد بود و منجر به اتلاف وقت در اسناد و جلسات به جای کار بر روی توسعه و آزمایش واقعی محصول می شود.
۲. هزینه بالا: از طریق QA، اگرچه هزینه رفع اشکالات در مراحل بعدی تهیه محصول کاهش می یابد، اما برای پروژه های کوچک با بودجه کم، تضمین کیفیت دشوار است زیرا تعداد منابع در پروژه افزایش می یابد، بنابراین هزینه پروژه نیز افزایش می یابد. برای پروژه های کوچک، استخدام کل تیم QA و اجرای SQA باعث افزایش شدید قیمت یک پروژه می شود.
۳. گاهی اوقات اجرای چالش برانگیز: از آنجایی که تضمین کیفیت تمام فعالیت ها و اقداماتی را که باید در هر مرحله از توسعه محصول انجام شود به روشی بسیار دقیق تعریف می کند، گاهی اوقات اجرای تک تک فرآیندها در توسعه دشوار می شود.
مراحل تضمین کیفیت QA
فرآیند تضمین کیفیت شامل چهار مرحله کلیدی است:
- تدوین برنامه تضمین کیفیت
- کیفیت پروژه حسابرسی
- تجزیه و تحلیل
- بررسی پروژه
۱. تدوین برنامه تضمین کیفیت
مرحله اول فرآیند QA شامل برنامه ریزی استراتژی کلی برای تضمین کیفیت است. مراحل اساسی در ایجاد یک طرح QA متوالی است و با تعیین اهداف تضمین محصول شروع می شود که چرا محصول به تضمین کیفیت نیاز دارد.
مرحله بعدی شامل تخصیص مسئولیت ها به اعضای تیم کیفیت و جمع آوری اطلاعات استاندارد محصول مربوطه برای تعریف معیارهای انطباق است.
مجموعه ای از معیارها و اندازهگیری ها را برای اندازه گیری سطوح کیفیت شناسایی کنید.
۲. ممیزی
ممیزی کیفیت یک بررسی رسمی از وضعیت در حال انجام محصول است تا ببیند آیا این فعالیت ها در راستای فرآیندهای تجاری و تصمیمات تاکتیکی اجرا می شوند یا خیر. هدف از انجام ممیزی محصول نشان دادن خط مشی ها، رویه ها یا تکنیک های گمشده است که سطوح کیفیت را کاهش داده و احتمال شکست پروژه را افزایش می دهد. تحت ممیزی کیفیت، می توانید معیارهایی مانند فراوانی نقص، نرخ شکست، تغییرات بودجه، و اندازه گیری فعالیت های پروژه را تحت خط پایه کیفیت بررسی کنید.
در نهایت، فعالیت ممیزی تضمین کیفیت مستندات رسمی تغییرات مورد نیاز در فرآیند اجرا را ایجاد می کند و به عنوان پایه ای برای تدوین اقدامات اصلاحی عمل می کند.
۳. تجزیه و تحلیل کیفیت پروژه
تجزیه و تحلیل کیفیت ترکیبی از مراحل برای بازرسی و بررسی یک فعالیت خاص پروژه است و مشخص می کند که چه چیزی ارزش فعالیت را بهبود می بخشد. هدف تجزیه و تحلیل کیفیت پروژه بررسی سطوح کیفیت و اجرای اقدامات لازم برای دستیابی به بهبود در چارچوب مدیریت کیفیت فعلی است.
فعالیت QA امکان بررسی مشکلات پیش رو، انحرافات محدودیت ها، و هر کاریا فرآیندی که به ارزش، افزوده میشود را می دهد. این شامل تجزیه و تحلیل علت ریشه ای، تجزیه و تحلیل مناسب، تکنیک هایی برای شناسایی و حل مسائل، و فرمول بندی اقدامات اصلاحی است.
۴. بررسی فعالیت های پروژه
پس از اجرای ممیزی و تحلیل کیفیت، گام بعدی معرفی تغییرات پیشنهادی در فرآیندهای پروژه از طریق فرآیند بررسی پروژه خواهد بود. و این چرخه فرآیند تضمین کیفیت را تکمیل می کند.
شرکت ها باید فرآیندهای تضمین کیفیت موثر را برای کاهش خطا در محصول نهایی دنبال کنند.
استانداردهای تضمین کیفیت چیست؟
استانداردهای تضمین کیفیت QA مجموعه ای از اقداماتی هستند که توسط کسب کارها در سراسر جهان برای اعطای تعهد به ارائه محصولات یا خدمات با کیفیت به مشتریان خود اجرا می شوند. به طور عمده، استانداردهای QA در مورد برآوردن نیازهای مشتری است که فراتر از انتظارات آنهاست.
شرکت ها نحوه برآوردن الزامات و مشخصات مشتری را به شیوه ای سیستماتیک و قابل اعتماد برای برآورده کردن استانداردهای QA مستند می کنند.
استانداردها دیدگاه مشترک، درک و واژگان مورد نیاز برای برآورده کردن انتظارات ذینفعان را در اختیار شما قرار می دهند.
تاریخچه کیفیت و سیر تکامل آن
نهضت کیفیت میتواند ریشه های خود را به اروپای قرون وسطی بازگرداند، جایی که صنعتگران در اواخر قرن سیزدهم شروع به تشکیل اتحادیه هایی به نام اصناف کردند. این اصناف مسئول تدوین قوانین سختگیرانه برای کیفیت محصول و خدمات بودند. کمیته های بازرسی با علامت گذاری کالاهای بی عیب و نقص با یک علامت یا نماد خاص، قوانین را اجرا کردند.
با شروع قرن بیست و یکم، جنبش کیفیت به بلوغ رسید. سیستم های کیفیت جدید فراتر از پایه هایی که دمینگ، جوران و متخصصان اولیه کیفیت ژاپنی گذاشته اند، تکامل یافتند.
چند نمونه از این بلوغ در مدیریت کیفیت عبارتند از:
اخیراً در سال ۲۰۱۵، استاندارد ISO 9001 برای افزایش تأکید بر مدیریت ریسک بازنگری شد.
در سال ۲۰۰۰، سری استانداردهای مدیریت کیفیت ISO 9000 برای افزایش تاکید بر رضایت مشتری تجدید نظر شد.
با شروع در سال ۱۹۹۵، جایزه ملی کیفیت مالکوم بالدریج یک معیار نتایج تجاری را به معیارهای موفقیت متقاضی اضافه کرد.
شش سیگما، متدولوژی توسعه یافته توسط موتورولا برای بهبود فرآیندهای تجاری خود با به حداقل رساندن نقص ها، به یک رویکرد سازمانی تبدیل شد که به پیشرفت ها و نتایج قابل توجهی دست یافت.
نسخه های خاص بخش از سری استانداردهای مدیریت کیفیت ISO 9000 برای صنایعی مانند خودروسازی (QS-9000 و ISO/TS 16949)، هوافضا (AS9000) و مخابرات (TL 9000) و برای مدیریت زیست محیطی (ISO 14000) توسعه یافته است.
کیفیت از بخش تولید فراتر رفته و به حوزه هایی مانند خدمات، مراقبت های بهداشتی، آموزش و دولت رفته است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!