کووید ۱۹- تهدید ایمنی غذا
گروهی از عوامل ناشناخته ذات الریه در ووهان یافت شده و چین در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۹ وجود آن را به سازمان بهداشت جهانی گزارش کرد. متعاقب اولین موارد، مشخص شد که شیوع این بیماری ناشی از نوع جدیدی از خانواده کرونا ویروس است. در ۱۳ ژانویه ۲۰۲۰اولین مورد ابتلا در خارج از چین گزارش شد و در فوریه ۲۰۲۰ سازمان جهانی بهداشت نام”کووید ۱۹” را برای این بیماری جدید پیشنهاد داده و در ماه مارس بود که آنرا به عنوان”همه گیری” طبقه بندی کرد.
تهدید ایمنی غذا
همه گیری کووید ۱۹ و پاسخ جهانی به آن چالش های غیر قابل انتظاری را بر الگو های کاری و مکانیسم های تضمین کننده ایمنی غذایی ،ازتدوین استانداردهای جهانی تا نظارت های عملیاتی، تحمیل می کند.دسترسی به خوراک ایمن و مغذی در صف مقدم نیازهای مصرف کنندگان در سراسر دنیا، قرار دارد و بسیاری از مردم قطع نظر از سطح توسعه یافتگی کشورشان، زمان و تلاش بیشتری را برای برنامه ریزی و خرید غذا اختصاص می دهند.در حال حاضر در باره اهمیت بهداشت و نقشی که در انتقال بیماری بر عهده دارد، آگاهی بیشتری کسب شده و سوالاتی در خصوص اینکه آیا غذا می تواند در انتقال ویروس عامل بیماری کووید ۱۹ نقشی داشته باشد، مطرح است.
تجارت جهانی
زنجیره های تامین غذا به واسطه ترس ناشی از تعاملات پیچیده که کشاورزان، کشتارگاه ها، کارخانه های فرآوری غذا، حمل و نقل ، مغازه داران و افراد دیگر را درگیر می کند تحت فشار قرار گرفته و به دلیل بسته شدن بنادر یا اخلال در تامین یا توزیع غذا منتج از شیوع کووید ۱۹ در میان کارگران در سطوح مختلف زنجیره بلند غذایی به کندی عمل می کنند
ایمنی غذایی
کووید ۱۹ یک بیماری حاد تنفسی است که بواسطه تماس فرد به فرد یا تماس مستقیم با قطرات ناشی از سرفه یا عطسه فرد مبتلا منتقل می شود.تا امروز شواهدی دال بر انتقال ویروس از طریق غذا یا بسته بندی غذا ، یافت نشده است. ویروس های کرونا قادر به تکثیر روی غذاها نیستند، آنها برای اینکار نیاز به میزبان حیوانی یا انسانی دارندو. ابتلا افراد به کووید ۱۹ از طریق غذا یا بسته بندی های مواد غذایی بسیار نادر است.
بکارگیری دستور العمل های مناسب بهداشت محیط، بهداشت فردی و آیین نامه های بهداشت غذا این احتمال را که میکرو ارگانیسم های مضر ایمنی زنجیره غذایی را تهدید کنند، کاهش خواهد داد.
نقش کدکس در همه گیری کووید ۱۹
کمیته کدکس الیمنتاریوس اقدامات اجرایی بین المللی متعددی را برای تضمین بهداشت کلی غذا و کنترل ویروس ها در محصولات گوشتی و سایر اتواع غذا ، تدوین کرده است.کشورها برای به کارگیری این اقدامات ترغیب می شوند.
متون دانش و ریسک محور کدکس مبنا و معیاری را برای تضمین ایمنی غذا در تجارت جهانی فراهم آورده اند.آنها چارچوبی را جهت مدیریت گسترده اقداماتی که برای ایمنی غذایی در فضای شفاف و قانونمند تجاری لازمست، ایجاده کرده و در عین پاسداری از سلامت مصرف کنندگان، خطرات احتمالی را برای افراد شاغل در سیستم تجارت جهانی با پیچیدگی های روزافزون کاهش می دهد .
تاثیر بر فعالیت کدکس
همه گیری کووید ۱۹ برگزاری جلسات کدکس در سال ۲۰۲۰ را نیز تحت تاثیر قرار داده و دبیرخانه را وادار کرد به دنبال راه های متفاوتی برای حفظ حرکت تدوین استانداردهای کدکس باشد. کمیته های “موضوعات عمومی “و “محصول” به واسطه گروه های کاری الکترونیکی شان فعال باقی مانده اند. سایر کمیته ها نظیر کمیته اجرایی و کمیته هماهنگ کننده با برگزاری جلسات غیر رسمی آنلاین به تبادل نظرات در باره استمرار کاری کدکس با در نظر داشتن ارزش های کلیدی این کمیته که عبارتند از جامعیت،همکاری، اجماع نظر و شفافیت و بهره گیری از تجربیات سایر سازمان ها، می پردازند.
مترجم:کیواندخت پیرمحمدی، دفتر روابط عمومی و ارتباطات بین الملل
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!