کاربرد ایزو
ایزو در واقع مخفف عبارت International Organization for Standardization به مفهوم سازمان بین المللی استاندارد می باشد که یک مجمع بین المللی از سازمان های استاندارد کشورهای عضو، آن را تشکیل می دهد.
این سازمان هزاران استاندارد را در زمینه ها و موضوعات مختلف تدوین نموده و مورد تایید همه اعضا قرار گرفته است. هر شرکتی که از این علائم بر روی محصولات خود استفاده نماید در واقع تعهد خود به جامعه و مشتریان را اثبات و کیفیت و برتری محصولات خود را به رخ رقبا کشیده است.
هر یک از علامت های استاندارد بصورت کدی تعریف شده است که مرتبط با موضوعی می باشد. مثلا ISO 9001 به موضوع مدیریت کیفیت در یک شرکت اشاره دارد و یا ISO 14001 تعهد شرکت به محیط زیست را ثایت می کند. HACCP نشان دهنده کیفیت مواد غذایی تولیدی یک شرکت و سلامت آنها است و هزاران تعریف دیگر که بسته به موضوع شرکت می تواند اتخاذ شود.
اینکه گفته می شود بسته به موضوع شرکت به این دلیل است که هر چند برخی از این استاندارد ها مانند ISO 9001 و یا ISO 14001 و ISO 45001 عمومیت دارند و نه تنها پایه بسیاری از استانداردهای ایزو دیگر هستند بلکه همه شرکت ها می توانند در راستای تعهدات خود اقدام به اخذ آن ها بکنند ولی برخی مانند استاندارد HACCP تنها مختص تولید کننده های مواد غذایی است و یا استاندارد IATF 16949 مختص شرکت های تولید کننده خودرو و یا مرتبط با خودرو می باشد.
مهمترین کاربردهای ایزو چیست ؟
شرکت ها و موسساتی که اقدام به اخذ ایزو می کنند خود را به جامعه و مشتریان متعهد می دانند و در تلاش هستند تا محصول و خدمتی را ارائه نمایند که منطبق با خواسته ی مشتریان و خود سازمان و بخصوص متناسب با شرایط بین المللی استاندارد باشد. این شرکت ها موارد زیر را به مشتریان خود تعهد و اثبات می کنند:
- افزایش احتمال موفقیت در مناقصه های عمومی و خصوصی؛
- بازاریابی محرمانه ( با نشان دادن لوگوی ایزو در بازاریابی خود، مشتریان شما به آینده نگر بودن شما معتقد می شوند؛
- ایجاد توان رقابتی بالا با سایر رقبا و در راستای تعالی و توسعه تولیدات و خدمات ملی و درنتیجه، بهبود موقعیت سازمان در بازارهای داخلی و خارجی؛
- بررسی همه جانبه تولیدات و محصولات بر اساس اهداف و برنامه های مشخص و سیستماتیک؛
- شفافیت در تولیدات و خدمات با تعیین شاخص های موثر و مشخص؛
- جلوگیری از دوباره کاری به دلیل اینکه فرآیندهای تعریف شده و راه های مشخص تعریف شده دارند؛
- تعهد در کاهش هزینه های تولید؛
- اعتماد و اطمینان داخلی سیستم و شرح وظایف و مسئولیت های داخلی مشخص؛
- تعهد به مدیران شرکت ها و مشتریان خارجی دیگر؛
- تعهد به مصرف کننده و تامین خواسته های آن ها با اندازه گیری رضایت مشتریان بصورت مرتب و برنامه ریزی شده.
تفاوتی ندارد شما به دنبال کدام یک از استاندارد های ایزو باشید. وقتی شرکت شما از استانداردهای مشخص و تعریف شده سازمان بین المللی استاندارد بهره مند باشد بزرگترین تعهد را به جامعه و مشتریان خود داده اید. مشتریان با دیدن نشان های استاندارد بین المللی بر روی محصولات و خدمات شما به کیفیت و تعهد شما واقف می شوند.