استاندارد ایزو ۳۸۸۱ – ساخت و ساز ساختمان و هماهنگی مدولار
ایزو ۳۸۸۱، را به عنوان بخشی از مجموعه انتشارات ISO در مورد هماهنگی مدولار در ساخت و ساز ساختمان تدوین کردهاند. کمیته فنی ISO ACT 59 (ساخت و ساز ساختمان) این استاندارد را توسعه و در اکتبر ۱۹۷۵ در اختیار اعضا قرار داده است.
ایزو ۳۸۸۱، را تحت عنوان ISO 3881:1977 – ساخت و ساز ساختمان – هماهنگی مدولار – پلهها و دهانه پلهها – ابعاد هماهنگ میشناسیم. بعضی از نهادهای عضو ایزو، از جمله اتریش، آلمان، نروژ، بلژیک، مجارستان، آفریقای جنوبی، جمهوری کانادا، ایران، اسپانیا، کوبا، اسرائیل، سوئد، دانمارک و برخی دیگر از کشورها ایزو ۳۸۸۱، را تایید کردهاند.
در ایزو ۳۸۸۱، هماهنگی مدولار ابزار طراحی مفیدی است که اصول و قواعد طراحی مدرن را ارائه میکند که آزادی در برنامهریزی معماری و انتخاب آزادانه روش ساخت را با امکان گنجاندن اجزای مدولار استاندارد در پروژه ترکیب میکند. در ادامه در ارتباط با مدولار، مزایا و چالش های آن و همچنین استانداردهای ایزو عمومی و خصوصی مرتبط با ساخت و ساز ساختمان صحبت خواهیم کرد.
مراحل مشاوره ایزو ۳۸۸۱ و پیاده سازی استانداردها همراه طاهامدیران
۱- تکمیل فرم درخواست:
این فرایند به منظور تعیین وضعیت و میزان انطباق سازمان شما با استاندارد(های) مورد نیاز و الزامات قانونی است. این امر درک دقیقی از میزان مطابقت شما با استاندارد و مناطقی که برای اجرای سیستم های مدیریت نیاز به کارگاه آموزشی بیشتری دارند را فراهم می کند. در واقع در این مرحله مشاوران ما شکاف های عدم انطباق را شناسایی میکنند تا در مراحل بعدی آنها را بر طرف کنند.
۲- بررسی و ارسال جدول زمانبندی:
در این مرحله کارشناسان ما طبق بررسی های انجام شده اقدامات لازم، استاندارد های مورد نیاز شما و قیمت را در یک جدول زمان بندی برای شما ارسال می نمایند. این فرایند با توجه به درخواست های شما و تشخیص کارشناسان ما از نیاز شما صورت میگیرد.
۳- عقد قرارداد: سپس با توجه به توافقات انجام شده، همکاران واحد حقوقی، قراردادی با توجه به خواسته های شما تنظیم و ارسال خواهند کرد.
۴- حضور مشاور در سازمان: ما سیستم های مدیریت کیفیت، ایمنی و محیطی کاملاً سفارشی سازی شده را طراحی خواهیم کرد تا صدور گواهینامه را آسان تر کنیم و همچنین باعث می شود در زمان و هزینه صرفه جویی زیادی شود. اکثر مشتریان ما ظرف ۹۰ روز، گاهی اوقات ۳۰ روز موفق به دریافت گواهی می شوند.
۵- آموزش مجموعه: اثربخشی از طریق اجرای استاندارد ISO تنها زمانی توسط هر سازمانی در هر کجای دنیا میتواند حاصل شود که کارکنان سازمان بدانند چه کاری انجام میدهند و چرا این فرایند ها را برای انطباق های مرتبط با ISO انجام میدهند.
۶- ممیزی داخلی:
طاهامدیران اقدامات اصلاحی را که قلب فرآیند است توسعه می دهد تا از رفع شدن نتایج حسابرسی مطمئن شود.
ساخت و ساز مدولار در ایزو ۳۸۸۱ به چه معناست؟
اول از همه سوالی که به ذهن می رسد این است که ساختمان مدولار چیست؟
اگر بخواهیم جواب راحت و آسان به این سوال بدهیم، این است که:
ساخت و ساز مدولار را به عنوان یک روش ساخت در نظر بگیرید تا یک نوع محصول منحصر به فرد. ساخت و ساز مدولار، فرآیندی است که در آن یک ساختمان اعم از آپارتمان، ساختمان تجاری و حتی خانههایی که اکنون با کانتینرهای حمل و نقل خارج از محل، تحت شرایط کنترل شده و با استفاده از همان مصالح به کار رفته در ساخت و سازهای معمولی شروع به ساخت میکنند اما نکته اساسی در این روش این است که ساخت و ساز به این روش تقریبا در حدود نیمی از زمان ساخت و سازها به روش های معمولی انجام می شود، بنابراین یکی از مزایای ساخت و ساز مدولار کاهش زمان ساخت است. این فرآیند شامل ساختمانهایی است که در ماژول(نمونه)هایی تولید میشوند تا بعدا در محل اصلی ساختمان قرار گیرند.
از قرن ها پیش، در ساخت و ساز سنتی تمام مواد خام را به محل ساختمان می آوردند و در محل پروژه این مواد را برش می دادند و در ساخت ساختمان استفاده می کردند. با ساخت و ساز خارج از محل به طور کلی، و با ساخت و ساز مدولار به طور خاص، بخش های بزرگی از پروژه به دور از محل کار ساخته می شود. مونتاژ (سر هم کردن یا تولید کردن اجزا و عناصر) می تواند تقریبا در هر جایی انجام شود به عنوان مثال در هر شهر یا حتی در کشور دیگری. سپس ماژول های مونتاژ شده ارسال می شوند و در محل کار برای یک ساختمان تکمیل شده قرار میگیرند.
ساخت و ساز مدولار، چندین دهه است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که ممکن است دیگران این روش را به عنوان یک روش جدید یا مدرن تصور کنند. اخیرا در ساخت آپارتمان ها، هتل ها و مراکز تجاری استفاده می شود. چیزی که این پروژه ها را مدولار می کند این است که جعبه هایی که از کارخانه خارج می شوند معمولا سازه های سه بعدی با کف، دیوارها و سقف می باشند که آنها بیشتر شامل تزئینات داخلی ساختمان و وسایل نصبی هستند.
بعضی از شرکت های مدولار از روش های متداول ساخت چوب در انبارهای خود استفاده می کنند، برخی دیگر از خطوط مونتاژ رباتیک خودکار استفاده می کنند و نکته قابل توجه این است که انواع دیگری از ساخت و سازهای خارج از محل وجود دارد که مدولار نیستند.
مزایای ایزو ۳۸۸۱
در ایزو ۳۸۸۱،، ساخت و ساز با استفاده از روش مدولار نسبت به ساخت و ساز معمولی و سنتی مزایایی دارد، به طوری که ایزو ۳۸۸۱ می تواند در بهبود پیاده سازی و اجرای این روش به ما کمک کند. بعضی از این مزایا عبارتند از:
- صرفه جویی در زمان
یکی از موارد واضح این است که ساخت و ساز مدولار اجازه می دهد تا قسمتی از کار در کارخانه ساخته شود در حالی که مدیریت پروژه و فونداسیونها به طور همزمان در محل ساخت انجام می شود. این مزیت صرفه جویی در زمان، پروژه را طبق برنامه نگه می دارد و در عین کارآمد بودن، باعث افزایش سرعت ساخت و ساز می شود. امکان صرفه جویی ۳۰ تا ۶۰ درصد در برنامه کلی از طریق رویکرد مدولار وجود دارد.
- عدم تاثیر تغییرات آب و هوایی
علاوه بر این، با ساخت ماژول ها در یک محیط کنترل شده، نگرانی در مورد تغییر آب و هوا در ساخت واحدهای مدولار عملا از بین می رود. همچنین شرایط ایمن تر و راحت تری را برای کارگران فراهم میکند تا بازدهی بیشتری داشته باشند و محصولی با کیفیت بالاتر تولید کنند.
- عدم نیاز به نگهداری مواد
مزیت دیگر ساخت و ساز مدولار، عدم نیاز به ذخیره سازی مواد است. وقتی که یک محل ساخت، فضای کمتری برای نگهداری مواد و مصالح دارد مسلما جابجایی مواد در اطراف سخت است که این به نوبه خود باعث بهم ریختگی، کند شدن کار و ایجاد نگرانی در مورد سرقت مواد می شود، بنابراین ساخت ماژول ها در یک کارخانه، به تمیزتر و ایمن تر شدن محل های ساخت و ساز کمک شایانی می کند و فضای بیشتری را برای کار و حرکت آزادانه افراد در اطراف فراهم می کند.
- کاهش هزینه های نیروی کار
یک مزیت مهم و بسیار بحث برانگیز در اینجا نیروی کار است. نیروی کار ماهر برای ساخت و ساز در اغلب موارد کم است و به دلایل مختلف ممکن است دستمزد بالایی بخواهند. این منجر به چالشهای واقعی در هنگام ساخت ساختمانی با بودجه و جدول زمانی معین میشود. مدولار به کارگران ماهر این اجازه را می دهد تا در مکان های ثابت با شرایط کنترل شده و ایمن تر باقی بمانند.
کارخانههای مدولار میتوانند به منظور جذب کارگران ماهر و دسترسی به مواد خام و اتصالات لجستیکی، مانند بزرگراه ها و خطوط ریلی رایج در صنایع دیگر، مانند محصولات خودروسازی و فناوری، مستقر شوند. میزان کاهش هزینه های نیروی کار می تواند خیلی متفاوت باشد، اما تقریبا پتانسیل این را دارد که تا ۲۵ درصد در هزینه های ساخت، صرفهجویی کند.
- حجم کمتر ضایعات
با توجه به نگرانی رو به رشد محیط زیست در صنعت ساخت و ساز، استراتژی های مدولار برای محدود کردن میزان زباله در هر پروژه اهمیت خاصی دارد، حتی تلاش هایی برای به حداکثر رساندن بازیافت در کارخانههایی که قسمت های مختلف ساختمان را در کنار هم قرار میدهند، وجود دارد.
چالش های ساخت و ساز مدولار در ایزو ۳۸۸۱
چالش های هماهنگی مدولار به شرح زیر است:
نیاز به برنامه ریزی دقیق:
بسیاری از اجزای پیچیده باید در فرآیند پیش ساخته ایجاد و جمع آوری شوند،که برای فرآیند برنامه ریزی، چالشی خاص را ایجاد می کند. قبل از شروع پروژه، نیاز به برنامه ریزی و مهندسی دقیق است. از آن جایی که ماژول ها در طراحی پیچیده تر می شوند، ملاحظات و برنامه ریزی بیشتری برای تلفیق و حمل و نقل، قرار دادن روی فونداسیون و مونتاژ در محل نهایی پروژه مورد نیاز است.
چالش های حمل و نقل:
برای ساخت و ساز مدولار، قطعات تولید انبوه باید با تعداد کافی کامیون به محل کار تحویل داده شوند. انتقال اجزای بزرگ نیاز به بررسی دقیق دارد چون که باعث کند شدن روند رشد و توسعه می شود، هزینه ها را افزایش می دهد و فرآیند را پیچیده میکند. محدودیتهای حمل و نقل ساخت و ساز مدولار یکی از مهمترین مواردی است که باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود. هماهنگی مدولار در ماژول های حمل و نقل محدود به راه اندازی جرثقیل ها و افزایش هزینه های طراح در صورت جدید بودن روش است.
برداشت منفی عموم مردم و کارشناسان:
عموم مردم و برخی از متخصصان ساخت و ساز اغلب دیدگاه منفی نسبت به ساخت و ساز مدولار دارند. تا زمانی که عموم مردم از مزایای خوب این فناوری آگاه نشوند، به طور گسترده از آن استفاده نمی شود.
استقرار و هزینه اولیه بالا:
حتی اگر ساخت و ساز خارج از محل، هزینه کمتری داشته باشد، باز هم نیازمند این است که تجهیزات ساخت و ساز را توسعه دهد. این به معنای اینست که اگر نیروی کار و سایر نیازها برای ساخت و سازهای معمولی هزینه کمتری نسبت به ساخت یک ساختمان با استفاده از ساخت و ساز مدولار داشته باشد، قطعا ذینفعان، ساخت و ساز سنتی را انتخاب می کنند.
کمبود نیروی متخصص در ساختمان پیش ساخته یک مانع بزرگ برای اجرای ساخت و ساز مدولار است. ماژول ها باید به درستی نظارت شوند تا عناصر و اجزای مقرون به صرفه، به طور صحیح و مناسب در مدولار سازی به هم متصل شوند. یک مرکز تولید مدولار برای تهیه تجهیزات لازم به پول زیادی نیاز دارد. ترکیبی از روش های ساختمانی مدولار سنتی و پیش ساخته را میتوان در این مکان ها پیدا کرد.
استانداردهای ایزو مربوط به ساخت و ساز ساختمان، استانداردهای عمومی
صنعت ساخت و ساز چند وجهی است و شامل پیمانکاران، پیمانکاران فرعی، معماران، مهندسان، طراحان، تامین کنندگان و سایر متخصصان در بخش خصوصی، دولتی و نظامی است. بسته به ماهیت سازمان شما، استانداردهای زیر ممکن است مرتبط باشد، که در زیر لیست می کنیم:
- ISO 9001:2015، استاندارد ایزو ۹۰۰۱ مربوط به سیستم مدیریت کیفیت و جزو خانواده استاندارد ISO 9000 می باشد. از خانواده استاندارد ایزو ۹۰۰۰ فقط ایزو ۹۰۰۱ قابلیت صدور گواهینامه را دارد. بنابراین استاندارد ISO 9001 یکی از رایج ترین استاندارد های ISO در جهان است. شرکت هایی که در صنعت ساخت و ساز ساختمان فعالیت می کنند می توانند اقدام به اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ نمایند.
- ISO 14001:2015، استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ جزو خانواده استاندارد ISO 14000 می باشد که مسائل مربوط به سیستم مدیریت محیط زیست را دنبال میکند. تخریب محیط زیست یا آلاینده های زیست محیطی جهت ساخت و ساز ساختمان می تواند یکی از مخرب ترین پیامدهای این صنعت باشد. بنابراین شرکتها می توانند اقدام به اخذ گواهینامه ۱۴۰۰۱ نمایند تا تعهد خود را مبنی بر حفظ محیط زیست نشان دهند.
- ISO 45001:2018، استاندارد بین المللی ایزو ۴۵۰۰۱ که جایگزین OHSAS 18001 شده، سیستم مدیریت کیفیت ایمنی و بهداشت شغلی را بیان میکند. حفظ ایمنی شغلی کارگران ساختمانی و بهداشت کاری جزو مهمترین فعالیت های پیمانکاران ساختمانی است. بنابراین می توانید با اخذ گواهینامه ایزو ۴۵۰۰۱ تعهد خود را به سلامت ایمنی و بهداشت کارگران ساختمانی نشان دهید.
- ISO 50001:2018، استاندارد بین المللی برای ارزیابی سیستم های مدیریت انرژی و سازمان محیط زیست ایران، استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱ است. استاندارد ISO 50001 می تواند یک طرح ارزیابی اجباری برای حفظ انرژی ساختمان ها باشد که توسط مقامات دولتی ممکن است از شرکت ها درخواست گردد. بنابراین شرکت های ساخت و ساز با دریافت گواهینامه ۵۰۰۰۱ می توانند تعهد خود را برای ایجاد سیستم مدیریت انرژی بیان کنند.
- ISO 44001:2017، استاندارد سیستم مدیریت روابط تجاری و کاری مشارکتی بین گروه های مختلف است. استاندارد ایزو ۴۴۰۰۱ الزاماتی را برای شناسایی مؤثر، توسعه و مدیریت روابط تجاری مشارکتی در داخل یا بین سازمان ها مشخص می کند.
- HSE-MS، استاندارد HSE استاندارد سازمان بهداشت و حفاظت از محیط زیست کشور انگلستان است که به دلیل مهم بودن ایجاد ساختار ایمنی، بهداشت و حفاظت از محیط زیست در کارگاه های پیمانکاری توسط شرکت های پیمانکاری پیاده سازی و اقدام به اخذ گواهینامه HSE-MS میکنند.
استانداردهای ایزو مربوط به ساخت و ساز ساختمان، استانداردهای تخصصی
استاندارد ISO 3881:1977
استاندارد ایزو ۳۸۸۱، جزو استاندارد های ایزو مربوط به ساخت و ساز ساختمان و هماهنگی بین ابعاد پله ها و دهانه پله های ساختمانی است. استاندارد بین المللی ایزو ۳۸۸۱ توسط کمیته فنی ISO ATC 59، کمیته فنی ساخت و ساز ساختمان تدوین شده و از سال ۱۹۷۷ قابلیت صدور گواهینامه را دارد. بنابراین شرکت های پیمانکاری مانند ساخت و ساز، طراحی، مهندسی و غیره می توانند اقدام به اخذ گواهینامه ایزو ۳۸۸۱ نمایند.
استاندارد ISO 2848:1984
استاندارد بین المللی ایزو ۲۸۴۸، جزو استانداردهای ایزو مربوط به ساخت و ساز ساختمان است که متقاضیان می توانند درخواست گواهینامه ایزو ۲۸۴۸ نمایند. استاندارد ایزو ۲۸۴۸ بر اساس اهداف هماهنگی مدولار اصول و قوانین کلی برای تعیین ابعاد ساختمان و موقعیت ابعاد، تجهیزات از کف تا سقف را مشخص می کند. استاندارد بین المللی ایزو ۲۸۴۸ توسط کمیته فنی ISO/TC 59، ساخت و ساز ساختمان تدوین شده است. گواهینامه ایزو ۲۸۴۸ توسط شرکت های صادر کننده گواهینامه ایزو، برای متقاضیان صادر می شود.
استاندارد ISO 9836:2017
استاندارد ایزو ۹۸۳۶ توسط کمیته فنی ISO/TC 59 (کمیته ساختمان ها و کارهای مهندسی عمرانی) و SC15 (کمیته شناسایی چارچوب برای توصیف عملکرد مسکن) در سال ۲۰۱۱ تصویب شد و در سال ۲۰۱۷ آخرین ویرایش استاندارد ایزو ۹۸۳۶ منتشر شد. از الزامات استاندارد ایزو ۹۸۳۶ میتوان شاخصهای سطح و حجم حاصل از اندازه گیری فضاها در ساختمان ها را برای مقایسه جنبه های ارزش، مانند نسبت فضا یا حجم استفاده کرد.
استاندارد ISO 23045:2008
استاندارد ایزو ۲۳۰۴۵، دستورالعمل هایی مربوط به طراحی محیط ساختمان برای ارزیابی بهره وری انرژی ساختمان بیان می کند. متقاضیان برای پیاده سازی ایزو ۵۰۰۰۱ به رعایت دستورالعمل های استاندارد ایزو ۲۳۰۴۵ نیاز دارند. استاندارد ایزو ۲۳۰۴۵ توسط کمیته فنی ISO/TC 205 (کمیته طراحی محیط ساختمان) تدوین و در سال ۲۰۰۸ میلادی منتشر شده است. شرکت های پیمانکاری که در حوزه ساخت و ساز ساختمان فعالیت دارند می توانند اقدام به اخذ گواهینامه ایزو ۲۳۰۴۵ نمایند.
استاندارد ISO 11855-1:2012
استاندارد ایزو ۱۱۸۵۵، توسط سازمان ایزو و کمیته فنی ISO/TC 205 برای طراحی محیط ساختمان تدوین شده است. این استاندارد طی ۸ دستورالعمل توسط سازمان ایزو تعریف شده است که شامل موارد زیر می باشد:
- ISO11855-1:2012، شامل دستورالعمل های طراحی محیط ساختمان، نصب و کنترل سیستم های گرمایش و سرمایش تابشی تعبیه شده میباشد.
- ISO11855-2:2021، استاندارد ایزو ۱۱۸۵۵ بخش دوم دستورالعمل تعیین ظرفیت گرمایش و سرمایش را مشخص می کند.
- ISO 11855-3:2021، استاندارد ایزو ۱۱۸۵۵ بخش سوم دستورالعمل طراحی و ابعاد سیستم های گرمایشی و سرمایشی را تعیین می کند.
- ISO 11855-4:2012، استاندارد ایزو ۱۱۸۵۵ بخش چهارم دستورالعمل محاسبه ظرفیت گرمایش و سرمایش دینامیکی سیستم های ترمو اکتیو ساختمان را مشخص می کند.
- ISO 11855-5:2021، استاندارد ایزو ۱۱۸۵۵ بخش پنجم نحوه نصب سیستم های گرمایشی و سرمایشی را مشخص می کند.
- ISO 11855-6:2018، ایزو ۱۱۸۵۵ بخش ششم نحوه کنترل دما در سیستم های گرمایشی و سرمایشی را مشخص می کند.
- ISO 11855-7:2019، یکی از مهمترین استانداردهای ایزو مربوط به ساخت و ساز ساختمان، استاندارد ایزو ۱۱۸۵۵ بخش هفتم است. این استاندارد دستورالعمل مربوط به پارامترهای ورودی برای محاسبه انرژی را مشخص می کند.
- ISO 11855-8، این استاندارد دستورالعمل سیستم های گرمایشی الکتریکی را مشخص می کند.
استاندارد ISO 16813:2006
استاندارد ایزو ۱۶۸۱۳ که توسط کمیته فنی ISO/TC 205 (طراحی محیط ساختمان) تدوین شده است، به یک اصل کلی در طراحی داخلی ساختمان میپردازد. طراحی و نوع چیدمان محل های سرویس بهداشتی، اتاق های خواب، پذیرایی و آشپزخانه بسیار مهم است. دستورالعمل های استاندارد ایزو ۱۶۸۱۳ به مهندسان یا طراحان کمک می کند تا به بهترین نحو ممکن اقدام به طراحی داخلی ساختمان نمایند.
استاندارد ISO 863:2008
مهمترین موضوع در ساخت و ساز ساختمان مصالح و سیمان به کار رفته در فرآیند ساخت است. استاندارد ایزو ۸۶۳، دستورالعمل های مربوط به نحوه آزمایش کنترل کیفیت سیمان را تعریف می کند. اخذ گواهینامه ISO863 برای کارخانجات تولید سیمان جهت دریافت گواهینامه CE توصیه میشود. استاندارد ISO29581-1:2009 تجزیه و تحلیل آزمایش سیمان مربوط به عملکرد و پایداری در شرایط مرطوب است.
استاندارد ISO 15686-5:2017
استاندارد ایزو ۱۵۶۸۶، توسط سازمان بین المللی ایزو و کمیته فنی ISO/TC 59 و همچنین SC 49 جهت چرخه عمر تجهیزات به کار رفته در ساخت و ساز ساختمان منتشر شده است. ایزو ۱۵۶۸۶، یکی از استانداردهای ایزو مربوط به ساخت و ساز ساختمان می باشد که شرکت های پیمانکاری حوزه ساخت و ساز ساختمان می توانند اقدام به اخذ گواهینامه نمایند. بخش اول استاندارد ISO 158686-1:2011 مربوط به دستورالعمل های بررسی اصول و چارچوب کلی جهت تعریف و برنامه ریزی عمر مفید ساختمان است.
استاندارد ISO 13153:2012
استاندارد ایزو ۱۳۱۵۳، چارچوب فرآیند طراحی برای صرفه جویی در انرژی ساختمان های مسکونی و تجاری کوچک می باشد. گواهینامه ایزو ۱۳۱۵۳، می تواند همراه با گواهینامه ایزو ۵۰۰۰۱ اخذ گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!